Blog > Komentarze do wpisu

Ratatouille: aromatyczny warzywny czar!

Znawcy filmów animowanych pewnie pamiętają produkcję Disney'a "Ratatuj" o sympatycznym gryzoniu obdarzonym talentem kulinarnym. Nie wiem kto u nas wpadł na taki tytuł filmu- w orginale brzmi on  "Ratatouille" - tak bowiem ma na imię główny bohater... Ale to tylko tak na marginesie ;-)

Ratatouille to przede wszystkim prowansalskie danie stworzone na bazie jesiennych warzyw. Wykonanie tej kompozycji wymaga nierozłącznego jarzynowego kwartetu, w składzie: bakłażan, papryka, cukinia, pomidory. Podana kolejność nie jest przypadkowa, w takim porządku należy warzywa przygotowywać. Co bardzo ważne w tym daniu poszczególne składniki przygotowuje się osobno, a tylko na koniec (w finale:D) dusi razem, doprawiając tymiankiem. Jaki ma być efekt końcowy? Powinniśmy uzyskać gulasz, w którym warzywa zachowują swój kształt- czyli nie chodzi o uzykanie tłustej rzadkiej zupy na bazie naszego kwartetu.
Aby uniknąć zboczenia z tropu, postaram się zawrzeć w przepisie niezbędne wskazówki kulinarne.


składniki:
1 bakłażan
1 duża papryka
2 średniej wielkości cukinie
4 średniej wielkości pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
dwie łyżeczki tymianku
oliwa i sól...

przygotowanie warzyw- Wszystkie warzywa są przygotowywane na oliwie, więc dwie ważne uwagi:
Oliwa musi być wcześniej dobrze rozgrzana- inaczej warzywa niepotrzebnie zaczną chłonąć tłuszcz. Poza tym, tłuszczu trzeba dawać jak najmniej. Ja tak naprawdę za każdym razem na początku smażyłam na oliwie a potem dusiłam z małą ilością wody. Warzywa mają zachować swój kształt
w daniu, więc nie trzeba ich długo na patelni trzymać... więc do dzieła:

Bakłażan: umyć, pokroić na plasterki grubości ok 1cm; posypać solą, odstawić na 30 min, następnie opłukać i osuszyć (wszystko to po to aby bakłażan miał w sobie jak najmniej wody przed przesmażaniem). Następnie przesmażyć na oliwie.Gotowe bakłażany odłożyć do dużego naczynia żaroodpornego 
Papryka: umyć, przekroić, wykroić gniazda, pokroić na plasterki długości około 3-4 cm. Przesmażyć na oliwie. Przełożyć do naczynia z bakłażanami.
Cukinia: umyć, pokroić na plasterki grubości ok 1cm. posypać solą. Przesmażyć na oliwie. Dodać do pozostałych warzyw.
Pomidory: Sparzyć, oddzielić skórkę, pokroić na plasterki. Pomidory najlepiej przygotować z cebulą i czosnkiem od razu- czyli: umyć, pokroić cebulę w dużą kostkę, posiekać czosnek- następnie wrzucić czosnek i cebulę na patelnię z rozgrzaną oliwą, gdy już się zeszklą dodać pomidory i przez chwilę dusić.
Na koniec dodać do naczynia.

Wszystkie przesmażone składniki dania należy wzbogacić dwoma łyżeczkami tymianku i dobrze wymieszać. Dusić w piekarniku w temp 200st C przez 15 min.

Danie doskonale nadaje się do mięs, makaronów, ryżów, jajka sadzonego- więc chyba do wszystkiego:-) Dobrze też smakuje na zimno, jak przystało na danie francuskie - szczególnie z bagietką. Gdzieś wyczytałam, że może długo stać w lodówce. Tylko po co?! polecam przetestowanie tego przepisu i życzę smacznego

poniedziałek, 18 lutego 2008, aniellska

Polecane wpisy

  • Czuję miętę

    Cudownie... kiedy raz na jakiś czas trafia się taki długi weekend jak ten! Podróże, odwiedziny, wizyty w ulubionych miejscach, sport,a w końcu po trzech dniach

  • Pierwsza lasagna!

    Yes yes yes : moja pierwsza lasagna, tj w roli przyrządzacza, bo tak to miałam już z nią wcześniej do czynienia ;) Ostatnio pomieszkuję u rodziców, mam więcej c

  • Bawarska sałatka ziemniaczana

    Tak się cieszę, że w końcu mam możliwość wzięcia udziału w kulinarnym festiwalu. Myślałam że uda się coś przygotować na kulinarny futbol, ale wtedy zawiodła kre