Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotki babeczki

Uff... mała przerwa od mufinów. Ale... z ciasteczkową foremką się nie rozstaję, bo ma wspaniały kształt proporcje i rozmiary:) Niewykluczone że zostanie wykorzystana także w wielkanocnych przygotowaniach, może wypróbuję ją do mazurków, bab (babek, babeczek) albo pasztetu- na przykład rybnego (dysponuję stosownym przepisem na takowy i nie zawaham sie go użyć ale jeszcze nie wiem do czego!). Narazie foremka przeszła pierwszy nie-mufinkowy test w kategorii "wypróbowany przepis". Z tego kulinarnego małego eskperymentu powstało 12 babeczek szarlotkowych, do których wykorzystałam przepis na moją klasyczną szarlotkę. Z wywiadu środowiskowego wynika że smakują równie dobrze jak wersja pierwotna. Dlatego w pierwszym teście foremka mufinkowa otrzymuje wysoką notę 6 w pięciostopniowej skali:)


Babeczki szarlotkowe
Składniki na 12 babeczek: (w przybliżeniu jest to połowa tego co w przepisie na szarlotkę)
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
100g masła (oddzielić jedną łyżkę do wysmarowania foremki)
2 jajka (oddzielić jedno białko do posmarowania babeczek)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżka śmietany
bułka tarta dowysmarowania foremki

marmolada
1kg kwaśnych jabłek
łyżka cukru
garść rodzynek



Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Dusić z małą ilością wody aż do uzyskania konsystencji marmolady, następnie dodać cukier, wymieszać. Rodzynki sparzyć i dodać do duszonych jabłek. Nastawić piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przygotować foremkę- czyli wysmarować tłuszczem i opruszyć bułką. Wszystkie składniki do ciasta połączyć ze sobą i szybko wyrobić. Połowę ciasta rozwałkować i wykroić kółka (powinny być takiej wielkości, aby wyłożyć nimi także brzegi w foremce- np filiżanką o szerokim obwodzie).  Przełożyć do foremki, ponakuwać widelcem ciasto. Piec na złoto przez około 20 minut. Następnie wyjąć, napełnić babeczki marmoladą i ułożyć na wierzchu krateczkę albo zakryć kółkami wyciętymi z ciasta (można zastosować tą samą formę co wcześniej). Na koniec przed wstawieniem do piekarnika wysmarować babeczki białkiem. Piec kolejne 20 minut, na złoty kolor.

poniedziałek, 17 marca 2008, aniellska

Polecane wpisy

Komentarze
2008/03/17 19:17:03
Sympatyczne i fikuśne babeczki ! Chętnie bym spróbowała :)

A - i masz bardzo optymistycznie wyglądający szablon :)))
pozdrawiam
-
aniellska
2008/03/20 00:12:57
Dziękuję za miłe słowa:-) niestety babeczek już nie mam, ale teraz planuję zrobić wersję wielkanocna- sernikowa!

co do szablonu cieszę się tym bardziej że oceniasz go optymistycznie- mi też się podoba, ale pewnie niedługo mi się zmieni i będzie coś nowego, dlatego warto czasem zerkać do mnie;)
-
2008/03/20 20:04:09
Pytanie za 100 punktów :) W jakiej temperaturze pieczesz babeczki i czy masz jakiś specjalny przepis na nadzienie serowe ? Będę piekła na święta sernik i planuję zrobić jeszcze takie "drobiazgi" z serem ...

pozdrawiam
-
2008/04/02 16:02:34
Świetne, świetne, świetne! Doskonały pomysł na imprezę. Są dużo ciekawsze niż zwykła, cała szarlotka :)
-
usmiecham-sie
2008/04/05 10:24:53
Fajny pomysł, przy następnej muffinkowej okazji wypróbuję :)
-
aniellska
2008/04/08 19:37:22
dziekuje za mile slowa:) czekam na Twoje komentarze po piekarnikowej próbie! pozdrawiam:)