Blog > Komentarze do wpisu

Pleśniak polecenia wart

Przepis podany przez Komarkę
(
http://everycakeyoubake.blogspot.com/2008/03/dzie-kobiet-pleniak.html),
a następnie polecany przez Dorotus
(
http://mojewypieki.blox.pl/2008/07/Plesniak.html),
okazał się strzałem w dziesiątkę! Dokładnie to, co tygryski lubią najbardziej: niezbyt słodkie ciasto z kwaśnym nadzieniem, na dodatek z nutką czekoladowego smaku. I ulubiony dżem porzeczkowy w roli głównej. Bardzo mi się podoba taka obsada. Dziękuję za wspaniały przepis :)

Pleśniak



składniki:
200 g masła
4 duże jajka lub 5 małych
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
słoik kwaśnego, gęstego dżemu (doskonale pasuje tu dżem porzeczkowy z małą zawartością cukru)

Zimne masło poszatkować nożem, dodać żółtka z jajek, mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy części, do jednej dodać kakao i jeszcze raz wyrobić. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Z białek ubić pianę na sztywno, na sam koniec dodając cukier (2/3 szklanki). Papierem do pieczenia wyłożyć formę do ciasta albo małą tortownicę (ja użyłam foremki 21x30 cm). Zetrzeć jasne ciasto do formy do ciasta, następnie rozsmarować na nim dżem, zetrzeć ciemne ciasto, wylać pianę, i na sam koniec zetrzeć drugie jasne ciasto. Piec 40-50 min, najlepiej w termoobiegu w temp. 180 st. C. Kroić i podawać ostudzone ciasto.



Smacznego!

poniedziałek, 21 lipca 2008, aniellska

Polecane wpisy

Komentarze
aniellska
2008/07/21 21:16:46
Mam pytanie do Was- jak zastąpić pełne linki do przepisów skrótami? (zamiast pisać pełny adres wolałabym po prostu napisać że coś jest ) Sama do tego nie doszłam :(
-
edysia79
2008/07/22 09:11:06
Mnie to ciasto też kusi. Miałam kiedyś własny przepis na pleśniaka i pamiętam że bardzo nam smakował, ale gdzieś mi się zapodział i będę musiała skorzystać z tego samego przepisu co Ty ;) Muszę sobie przypomnieć ten smak.

Link można ukryć pod jednym słowem klikając na ikonkę ogniwa łańcuszka w edytorze. znajduje się ona w drugim rzędzie, obok kotwicy. jedna to wstaw link, druga usuń link. Zaznaczasz w tekście słowo które ma być linkiem, czyli np. "tutaj", wtedy ikonki robią się aktywne, klikasz "wstaw link", otwiera się nowe okienko, wklejasz link do strony i już :)
-
2008/07/22 10:10:39
Nigdy nie robiłam pleśniaka, a wygląda cudownie :) Chętnie załapałabym sie na kawałeczek :)
-
2008/07/22 11:55:41
I kolejny raz powtórzę, że uwielbiam pleśniaka :)
-
cuda.wianki
2008/07/23 22:18:32
coraz bardziej sie przekonuje, ze musze upiec, tym bardziej, ze to podobno smak dziecinstwa faceta... ale to juz chyba upieke, jak bede zona ;-) pozdrawiam :-)
-
olcieek
2008/08/03 18:50:23
Też robiłam tego plesniaka ! :))
Pycha !
-
atina_bc
2008/08/20 11:32:32
Uwielbiam pleśniaka z jabłkami - to taka moja szarlotka:-)
-
2009/01/24 12:07:19
Kiedys namiętnie wypiekałam pleśniaki,to bardzo łatwe i szybkie ciasto,a zarazem pyszne:)
Chyba muszę powrócić do mojej manii:)
Pozdrawiam