Blog > Komentarze do wpisu

Zaraz wracam

Kiedyś stworzyłam tego bloga z pasji do gotowania. Potem była przerwa, zdecydowanie dłuższa, niż się spodziewałam. Postanowiłam jednak spróbować jeszcze raz. I otwieram go na nowo. Zamiłowanie do gotowania niezmienne, ja niestety trochę starsza, chciałabym powiedzieć mądrzejsza... ale czy napewno ;) Z pewnością z nowymi przepisami i zapasami pomysłów!

Będzie mi bardzo miło, jeśli czasem ktoś tu się zatrzyma, znajdzie coś ciekawego, a może zainsipiruję Cię-czytający to do wypróbowania jakiegoś przepisu? Komentarze szczere i miłe ;) mile widziane :)

Na początek prosta tarta z rabarbarem dla niecierpliwych- na małą blachę

Składniki:

250 gram rabarbaru
1 budyń śmietankowy z cukrem
1,5 szklanki mleka (375ml)
łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
180 g ciasta francuskiego mrożonego
płatki migdałów



Rabarbar umyć, ususzyć i pokroić na kawałki.
Dwa płaty ciasta francuskiego (ok. 2X 90g gram) odstawić do rozmrożenia- wystarczy ok. 15 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem foremkę- szczelnie wypełniając nim także jej brzegi. Nastawić piekarnik na temperaturę 200 st.C. W między czasie
przygotować budyń : użyłam mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu(1,5 szklanki zamiast 2) i dodałam łyżkę masła, aby uzyskać kremową konsystencję. Ciepły budyń przelać do foremki wypełnionej ciastem, na wierzch ułożyć kawałki rabarbaru, posypać cukrem i płatkami migdałów. Piec ok. 30 minut aż brzegi ciasta zrumienią się.

Smacznego :-)

poniedziałek, 17 maja 2010, aniellska

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: wasążanka, *.chello.pl
2010/05/20 09:08:04
cieszę się niezmiernie, że wróciłaś do pisania!
ja też już wykorzystałam rabarbar w mojej kuchni - zrobiłam rabarbar pod duńską kruszonką - z bloga Bea w Kuchni. szybki i zdrowy (ograniczyłam ilosc mąki i cukru, posłodziłam też miodem, a mąka była razowa), a do tego pyszny (kwaśno-słodki), zwłaszcza na ciepło. nawet B.P. smakowało :)))
aha, dodałam też trochę skórki z cytryny, ale nie wiem, czy to coś zmienia, bo rabarbar ma tak intensywny smak i zapach, że cytryny nie było czuć prawie.

ściskam

waso
-
Gość: mamamarzynia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/04 18:26:27
A czy spód tego ciasta się dobrze upiecze mimo tego budyniu? Na zdjęciach wygląda baaardzo apetycznie...
-
aniellska
2010/06/07 00:04:44
Waso,

miło że do mnie zajrzałaś :-) Na przyszłość jak będziesz chciała podzielić się swoją opinią obiecuję, że odpiszę szybciej :-)

Witaj Mamamarzynio,

ciasto francuskie którego użyłam było raczej cienkie i bez problemu się upiekło, pomimo grubej wartswy budyniu. Zachęcam do spróbowania.