Blog > Komentarze do wpisu

Czuję miętę

Cudownie... kiedy raz na jakiś czas trafia się taki długi weekend jak ten! Podróże, odwiedziny, wizyty w ulubionych miejscach,
sport,a w końcu po trzech dniach intensywnych działań czwarty poświęcony na twórczy odpoczynek w kuchni. Choć nie jednego zmęczyłoby lepienie pierogów dla mnie to forma czystego relaksu! I cudowny zapach ziół ... po prostu miętę czuć :-)

Dziś zdecydowałam się na pierogi z serem na słodko z miętą. Polecam miłośnikom słodkich smaków i małych eksperymentów. Z reguły mięta pojawia się w przepisach na ruskie: proponuję więc małą odmianę.

Ponieważ nie miałam do wykarmienia drużyny piłkarskiej wykonałam porcję mini, z której przygotowałam 25 średniej wielkości pierogów. Amatorom hurtowych ilości polecam zwiększenie porcji.

Pierogi z serem i miętą (na słodko)

Ciasto na pierogi:

1,5 szklanki mąki
żółtko
0,5 szklanki gorącej wody
0,5 łyżeczki soli
łyżeczka oleju

do przesianej mąki dodać żółtko, sól a następnie stopniowo dodawać wodę- wrzuciłam ciasto do miksera, pozostało mi tylko sprawdzanie czy ciasto ma właściwą konsystencję. Gdy  będzie odrywać się od ręki- a jednocześnie elastyczne, dodać olej i przez chwilę ugniatać. Odstawić- i zająć się farszem

Farsz:
0,5 kg twarogu półtłustego
2 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
mięta- listki z trzech gałązek- albo i więcej :-)

ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier oraz poszatkowane liście mięty, dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki, nałożyć nadzienie. Przyznam, że pomimo tego że farsz pozostawał mi na brzegach żaden pieróg nie rozkleił się na brzegu (co nie znaczy że żaden się nie rozkleił). Pierogi gotować w osolonej wodzie ok 7-8 minut.

Smacznego!

niedziela, 06 czerwca 2010, aniellska

Polecane wpisy

  • Pierwsza lasagna!

    Yes yes yes : moja pierwsza lasagna, tj w roli przyrządzacza, bo tak to miałam już z nią wcześniej do czynienia ;) Ostatnio pomieszkuję u rodziców, mam więcej c

  • Bawarska sałatka ziemniaczana

    Tak się cieszę, że w końcu mam możliwość wzięcia udziału w kulinarnym festiwalu. Myślałam że uda się coś przygotować na kulinarny futbol, ale wtedy zawiodła kre

  • Ratatouille: aromatyczny warzywny czar!

    Znawcy filmów animowanych pewnie pamiętają produkcję Disney'a "Ratatuj" o sympatycznym gryzoniu obdarzonym talentem kulinarnym. Nie wiem kto u nas

  • Miętowe pierogi

    Pierogi, które dosyć popularne są we wschodniej Lubelszczyźnie. Ich główny składnik stanowią ziemniaki, twaróg i suszona mięta. ( ja zastąpiłam świeżą) Mają cha

  • Pierogi orkiszowe z cukinią, serkiem i miętą

    I znów moja ukochana cukinia. Tym razem w farszu na pierogi. Ciasto pierogowe zdrowe, z mąki orkiszowej, pełnoziarnistej. dziś podaję przepis na wykonanie piero

Komentarze
najsmaczniejsze.pl
2010/07/07 21:24:22
jakie niespotykane połączenie, brzmi ciekawie