Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka owsiane charakterne

Lato w pełni: Owoce są, kuszą, i muszą :-) zostać wykorzystane do wypieków. Dziś polecam Ciastka z przepisu mojej Mamy, które równie wspaniale smakują w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Bez wątpienia będę wracała do tego przepisu, aby zaprezentować także inne wersje jego wykorzystania. Dziś propozycja porzeczkowa- dla fanów słodkich przekąsek z lekką kwaśną nutą :-)

Przepis na charakterne ciastka owsiane

Ciasto podstawowe:
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki otrębów (A: dałam pszenne)
3 całe jajka
1/2 szklanki oleju
1szklanka jogurtu bez cukru

wszystkie składniki wymieszać i odstawić na min. godzinę

Charakter= dodatek smakowy. U mnie charakter= solidna porcja porzeczek (ok. 300gram) wykorzystałam czarne/czerwone/białe + łyżeczka cynamonu+ cztery płaskie łyżki cukru trzcinowego

(zamiast tego może być np. jabłko+ cynamon, jabłko+ zmielony mak, cebula + zioła do smaku, pieczarki- kto co lubi tak naprawdę
- objętość 1 szklanki, składniki drobno posiekane)

namoczone ciasto podstawowe połączyć z charakterem. Wykładać łyżką na papier do pieczenia i rozprowadzić tak żeby otrzymać małe okrągłe placki. Piec w temperaturze 175 st.C , najlepiej w termoobiegu- przez ok. 30-35 min.

Smacznego!




piątek, 30 lipca 2010, aniellska

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: wasazanka, *.chello.pl
2010/09/30 06:35:32
Anielko,

Skorzystałam z przepisu i zrobiłam własne charakterne! Charakterem jest dżem porzeczkowy domowej roboty, pokrojone suszone figi i śliwki. Cukru nie dawałam, tylko dwie łyżeczki miodu,. ale niepotrzebnie, bo i tak są bardzo słodkie.

i muszę przyznac, że nawet łądne wyszły, takie tak Twoje :)

następnym razem spróbuje na słono.

sciskam