Blog > Komentarze do wpisu

Pleśniak inaczej, czyli wiśnie pod chmurką



Na mojej liście przebojów lata wiśnie uplasowały się na szczycie, zdecydowanie deklasują Lady Gagę.  Przede wszystkim staram się wykorzystać te wspaniałe owoce jak się da... zamroziłam, zawekowałam- a jeśli nachodzi mnie ochota na ciasto... to musi być z wiśniami. Szkoda jednak, że sezon na wiśnie już powoli mija, a piosenka "Alejandro" jeszcze długo będzie chodzić mi po głowie ;)

Ten przepis powstał trochę przypadkiem: przygotowując Agreściaka z przepisu Tatter został mi kawałek kruchego ciasta... i białko. Pomyślałam więc, że warto zrobić jeszcze jedno ciasto z kruchym spodem i bezą na wierzchu. A w środku... trudno nie zgadnąć co :-) Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę: połączenie wiśni, bezy i kruchego ciasta sprawiło, że otrzymałam ciasto przypominające w smaku pleśniaka, ale z uwagi na swoją lekkość bliższe wisienkom pod chmurką. Tak też nazwałam to ciasto. I wykonałam jeszcze raz, już w dużej formie i lekko modyfikując składniki. Wyszło jeszcze lepsze...Gorąco polecam!

(dodam, że Agreściak też polecam, a przepis można znaleźć tu:
http://palcelizac.blogspot.com/2010/07/agresciak.html )

Wiśnie pod chmurką




składniki:
1kg wiśni (waga przed drylowaniem)
250g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
125g masła
2 żółtka+ 2 białka
0,5 szklanki cukru
lodowata woda

Przygotować ciasto: przesiać mąkę, dodać cukier puder i cukier waniliowy do miski, dodać kawałki masła, połączyć z żółtkami i zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać wodę (ok. kilku łyżek- chodzi o to, żeby ciasto było elastyczne). Zagniecione ciasto wstawić na min. pół godziny do lodówki. 

Wiśnie umyć, wydrylować, odcedzić. Dobrze jest je rozłożyć na tacy, aby trochę wyschły przed wyłożeniem na kruchy spód.

Piekarnik rozgrzać do 200st.C. Chłodne ciasto rozwałkować na placek i przenieść do formy (u mnie forma ma 20x30cm), ważne jest, aby dokładnie uformować je na brzegach, a przed włożeniem do piekarnika zrobić kilka nakłuć widelcem.Piec ok. 20-25 minut aż ciasto zrumienieje. Wyjąć z piekarnika.Zmniejszyć temperaturę do 120 st. C

Na wierzch ciasta wyłożyć gęsto wiśnie: jedną koło drugiej, . Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, wylać ją na ciasto z owocami i wyrównać. Wstawić do piekarnika i zapiekać ponownie ok. godziny. 

Najlepiej kroić następnego dnia. Smacznego! :)




niedziela, 08 sierpnia 2010, aniellska

Polecane wpisy

Komentarze
usmiecham-sie
2010/08/12 17:04:27
Śliczne ciasto i sliczna pianka!

Mam jeszcze do ciebie anielska wielka prośbę :)
- jeśli by ci to nie sprawiło za dużego kłopotu, czy mogłabyś zmienić link w swoim spisie blogów do mojego bloga z kuchareczki.blox.pl na ten juz nowy, bookmeacookie.blogspot.com? Bo tamtego juz nie uaktualniam, a wszystkie przepisy sa na nowym. Byłabym bardzo wdzięczna.

Miłych wakacji! :)

asia.