![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Rogaliki drożdżowe orzechowe
W sam raz na zimowy podwieczorek,
![]() ![]() Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym Składniki: 1/2kg mąki pszennej 10 dag cukru 10 dag masła 3 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 3 jajka 150g orzechów włoskich, mielonych 2 łyżki cukru pudru Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn. Warto pamiętać o tym, że mleko powinno być letnie, a drożdże w temperaturze pokojowej. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do dużej miski wsypać mąkę (najlepiej przy okazji przesiać przez sito), dodać cukier, 1 całe jajko+ 2 żółtka (białka będą potrzebne później do nadzienia), cukier i rozczyn. Szybko połączyć składniki, następnie dodać rozpuszczone masło (podobnie jak mleko, powinno być letnie) i wyrabiać całość do uzyskania spójnego ciasta. Po wyrobieniu odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: Białka ubić ze szczyptą soli -nim masa zrobi się sztywna dodać cukier puder i mielone orzechy, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt koła na grubość ok.1cm. podzielić na 8 części "rogalikowych". Na każdej układać nadzienie- najlepiej rozłożyć je równomiernie, zostawiając na bokach przestrzeń do sklejenia ciasta; następnie skręcić na kształt rogalika. Gotowe odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temp. 180 stopni C, przez ok. 20-25 minut. Z tej porcji ciasta przygotowałam w sumie 16 średniej wielkości rogalików, które były pieczone w dwóch turach. Smacznego :-) ![]() ![]() środa, 01 lutego 2012, aniellska
Komentarze
Gość: petryk, *.dynamic.chello.pl
2012/02/12 17:58:21
ale mi narobiłaś smaku, w wolnej chwili chyba wykorzystam Twój przepis!:)
Gość: Aniellska, *.dynamic.chello.pl
2012/02/14 22:53:22
Dzięki Petryk :-)
przed chwilą super ciastka wygrzebałam- póki co przepis, jak przetestuję to też zarzucę ;-) |