Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki drożdżowe orzechowe

W sam raz na zimowy podwieczorek,





Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Składniki:
1/2kg mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag masła
3 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
3 jajka
150g orzechów włoskich, mielonych
2 łyżki cukru pudru

Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn. Warto pamiętać o tym, że mleko powinno być letnie, a drożdże w temperaturze pokojowej. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Do dużej miski wsypać mąkę (najlepiej przy okazji przesiać przez sito), dodać cukier, 1 całe jajko+ 2 żółtka (białka będą potrzebne później do nadzienia), cukier i rozczyn. Szybko połączyć składniki, następnie dodać rozpuszczone masło (podobnie jak mleko, powinno być letnie) i wyrabiać całość do uzyskania spójnego ciasta. Po wyrobieniu odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie: Białka ubić ze szczyptą soli -nim masa zrobi się sztywna dodać cukier puder i mielone orzechy, delikatnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
Każdą rozwałkować na kształt koła na grubość ok.1cm. podzielić na 8 części "rogalikowych". Na każdej układać nadzienie- najlepiej rozłożyć je równomiernie, zostawiając na bokach przestrzeń do sklejenia ciasta; następnie skręcić na kształt rogalika. Gotowe odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec w temp. 180 stopni C, przez ok. 20-25 minut.

Z tej porcji ciasta przygotowałam w sumie 16 średniej wielkości rogalików, które były pieczone w dwóch turach.

Smacznego :-)




środa, 01 lutego 2012, aniellska

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: petryk, *.dynamic.chello.pl
2012/02/12 17:58:21
ale mi narobiłaś smaku, w wolnej chwili chyba wykorzystam Twój przepis!:)
-
Gość: Aniellska, *.dynamic.chello.pl
2012/02/14 22:53:22
Dzięki Petryk :-)
przed chwilą super ciastka wygrzebałam- póki co przepis, jak przetestuję to też zarzucę ;-)