poniedziałek, 17 maja 2010

Kiedyś stworzyłam tego bloga z pasji do gotowania. Potem była przerwa, zdecydowanie dłuższa, niż się spodziewałam. Postanowiłam jednak spróbować jeszcze raz. I otwieram go na nowo. Zamiłowanie do gotowania niezmienne, ja niestety trochę starsza, chciałabym powiedzieć mądrzejsza... ale czy napewno ;) Z pewnością z nowymi przepisami i zapasami pomysłów!

Będzie mi bardzo miło, jeśli czasem ktoś tu się zatrzyma, znajdzie coś ciekawego, a może zainsipiruję Cię-czytający to do wypróbowania jakiegoś przepisu? Komentarze szczere i miłe ;) mile widziane :)

Na początek prosta tarta z rabarbarem dla niecierpliwych- na małą blachę

Składniki:

250 gram rabarbaru
1 budyń śmietankowy z cukrem
1,5 szklanki mleka (375ml)
łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
180 g ciasta francuskiego mrożonego
płatki migdałów



Rabarbar umyć, ususzyć i pokroić na kawałki.
Dwa płaty ciasta francuskiego (ok. 2X 90g gram) odstawić do rozmrożenia- wystarczy ok. 15 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem foremkę- szczelnie wypełniając nim także jej brzegi. Nastawić piekarnik na temperaturę 200 st.C. W między czasie
przygotować budyń : użyłam mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu(1,5 szklanki zamiast 2) i dodałam łyżkę masła, aby uzyskać kremową konsystencję. Ciepły budyń przelać do foremki wypełnionej ciastem, na wierzch ułożyć kawałki rabarbaru, posypać cukrem i płatkami migdałów. Piec ok. 30 minut aż brzegi ciasta zrumienią się.

Smacznego :-)