niedziela, 08 sierpnia 2010


Na mojej liście przebojów lata wiśnie uplasowały się na szczycie, zdecydowanie deklasują Lady Gagę.  Przede wszystkim staram się wykorzystać te wspaniałe owoce jak się da... zamroziłam, zawekowałam- a jeśli nachodzi mnie ochota na ciasto... to musi być z wiśniami. Szkoda jednak, że sezon na wiśnie już powoli mija, a piosenka "Alejandro" jeszcze długo będzie chodzić mi po głowie ;)

Ten przepis powstał trochę przypadkiem: przygotowując Agreściaka z przepisu Tatter został mi kawałek kruchego ciasta... i białko. Pomyślałam więc, że warto zrobić jeszcze jedno ciasto z kruchym spodem i bezą na wierzchu. A w środku... trudno nie zgadnąć co :-) Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę: połączenie wiśni, bezy i kruchego ciasta sprawiło, że otrzymałam ciasto przypominające w smaku pleśniaka, ale z uwagi na swoją lekkość bliższe wisienkom pod chmurką. Tak też nazwałam to ciasto. I wykonałam jeszcze raz, już w dużej formie i lekko modyfikując składniki. Wyszło jeszcze lepsze...Gorąco polecam!

(dodam, że Agreściak też polecam, a przepis można znaleźć tu:
http://palcelizac.blogspot.com/2010/07/agresciak.html )

Wiśnie pod chmurką




składniki:
1kg wiśni (waga przed drylowaniem)
250g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
125g masła
2 żółtka+ 2 białka
0,5 szklanki cukru
lodowata woda

Przygotować ciasto: przesiać mąkę, dodać cukier puder i cukier waniliowy do miski, dodać kawałki masła, połączyć z żółtkami i zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać wodę (ok. kilku łyżek- chodzi o to, żeby ciasto było elastyczne). Zagniecione ciasto wstawić na min. pół godziny do lodówki. 

Wiśnie umyć, wydrylować, odcedzić. Dobrze jest je rozłożyć na tacy, aby trochę wyschły przed wyłożeniem na kruchy spód.

Piekarnik rozgrzać do 200st.C. Chłodne ciasto rozwałkować na placek i przenieść do formy (u mnie forma ma 20x30cm), ważne jest, aby dokładnie uformować je na brzegach, a przed włożeniem do piekarnika zrobić kilka nakłuć widelcem.Piec ok. 20-25 minut aż ciasto zrumienieje. Wyjąć z piekarnika.Zmniejszyć temperaturę do 120 st. C

Na wierzch ciasta wyłożyć gęsto wiśnie: jedną koło drugiej, . Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, wylać ją na ciasto z owocami i wyrównać. Wstawić do piekarnika i zapiekać ponownie ok. godziny. 

Najlepiej kroić następnego dnia. Smacznego! :)




czwartek, 05 sierpnia 2010

Tego lata u mnie odbywa się wiśniowe szaleństwo. Jeśli tylko mam wiśnie- nie żartuje- nie waham się ich użyć :-) Jestem prawdziwym wiśniowym recydywistą, jeśli tylko pod tym pojęciem można zdefiniować osobę, która każdego dnia przy ich użyciu popełnia jakieś mniej lub bardziej kaloryczne przestępstwo.

Dziś z samego rana wybrałam się na Hale Banacha. Pewnie nikt nie uwierzy ale wiśnie same wskoczyły do torby z zakupami! o tym co powstało z "dzisiejszych" owoców wkrótce... tymczasem o wczorajszym wiśniowym dokonaniu - czyli kruchych kopertach już teraz.


Ten przepis polecałam już jakiś czas temu do przygotowania kopert z jabłkami. Oryginalny przepis można znaleźć tu: http://http://siegotuje.blox.pl/2008/02/Koperty-z-jablkami-czyli-ciasteczka-bardzo.html

W wersji do wiśni proponuję nastepujące proporcje:

owoce: 1kg wiśni

do przygotowania ciasta:
3 szklanki mąki
200g zimnego masła
200ml śmietany 12% (użyłam Piątnicy)
4 łyżki cukru- u mnie jasny brązowy

Wszystkie składniki do ciasta połączyć i szybko zagnieść . Wstawić na minimum pół godziny do lodówki

W tym czasie można zająć się wiśniami- umyć, wydrylować i osuszyć.

Wyjąć z lodówki ciasto, podzielić na dwie części- rozwałkować pierwszą na cienki placek. Wyciąć nożykiem kwadraty o wielkości ok. 10x10 cm. Na środek każdego układać wiśnie- ja układałam cztery dość duże owoce. jeśli mamy mniejsze można dać więcej. Poszczególne wierzchołki kwadratu połączyć do środka i dokładnie skleić "w kopertę". Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez ok 30-35 minut.

Nie ma co przejmować się jeśli wiśnie puszczą sok- gdy tak się stanie po wyjęciu ciastek z piekarnika można szybko oczyścić je z syropu

Z tej porcji ciasta można upiec ok 30 kopert. Są kruche i mocno wiśniowe:-) Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem do smaku.

Smacznego :-)